Како и секој мускул на човекото тело, така и нашите очи имаат потреба од редовни вежби за да бидат одморени и на некој начин поздрави. Златно правило за релаксирање и одмор на вашите очи е 20-20-20.

Сѐ поголем е бројот на лица кои мораат да носат очила или леќи бидејќи нивниот вид е многу ослабен. Иако, генетската предиспозиција е најважниот фактор за нарушувањето на видот, сепак, многу други фактори придонесуваат за негово намалување. Секако, драстичната зголемена употреба на компјутери и електронски уреди кои зрачат сина светлина, е еден од значајните фактори, од кои окото не може да се заштити.

Може да се каже дека нашите очи се откажуваат од нас поради неквалитетната грижа, и поради тоа често завршуваме со очила или леќи. Но, како и секој мускул на човекото тело, така и нашите очи имаат потреба од редовни вежби за да бидат одморени и на некој начин, поздрави.

Златно правило за релаксирање и одмор на вашите очи е 20-20-20. Од што се состои ова вежба, прочитајте од инфографикот.

 

Д-р Викторија Филева, спец. офталмолог

viktorija fileva2

Автор:

д-р Викторија Филева

спец. офталмолог

Најново од блогот