Препорака до сите што имаат дијабет и оние кои имаат некаков контакт и влијание на пациенти со дијабет: окото е прозорец на состојбата на бубрезите и мозокот. Еден поглед на ретината, дава слика колку дијабетот направил штета на телото. Годишен очен преглед е повеќе од задолжителен кај лицата со дијабетес

Дијабетесот е хронична, ендокринолошка болест која преку повеќе различни механизми влијае на функционирањето на сите органи во телото. Освен развојот на системски компликации, многу важни, а често и предводници на компликациите се оние на очите.

Ако вашиот вид почне да се заматува, светлите бои ви се побледи и нејасно гледате особено навечер, тоа може да е предзнак дека вашата природна леќа полека се заматува и се формира катаракта (перде). Ако вашата баба или дедо имаат бела зеница, тоа е знак за зрела катаракта.

Компликација која најчесто може да настане е инфекција, ако страното тело не се отстрани или гребнатини (ерозија) на рожницата. Металните предмети реагираат со појава на ‘рѓа околу металот.

Хормоналните промени, слабата циркулација, промените на метаболизмот и задржување на течностите во организмот придонесуваат до промена на диоптријата.

Причината за појава на летечките мушички е уништувањето на стаклестото тело (потемнувања кои фрлаат сенка врз ретината)

Оваа интервенција ви дава можност повеќе да немате проблеми со видот, да не се нервирате бидејќи леќата ви се изгубила или наутро не можете да ги најдете очилата за вид.

 Ако не сте воодушевени од тродимензионалноста на сликата, ви се гади и добивате главоболка треба да се консултирате со офталмолог

Најново од блогот